autor » Vlastimil Vondruška
Oblíbenost autora: v Top10 u 9 registrovaných
foto autora

Vlastimil Vondruška

pohlaví: muž

publikuje i pod pseudonymem Jan Alenský

Život: * 09.05.1955

Národnost: česká

odkazy: 1x [web], 12x [info], 9x [rozhovor]

Vlastimil Vondruška se narodil roku 1955 na Kladně. Po absolvování kladenského gymnázia roku 1974 začal studovat historii a národopis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou ukončil roku 1979. Poté působil v Československé akademii věd v Ústavu pro etnografii a folkloristiku, kde roku 1983 ukončil svou vědeckou aspiranturu. V letech 1983 až 1989 pracoval v Národním muzeu, od roku 1986 jako ředitel jeho historické části.

Od roku 1990 se Vlastimil Vondruška věnuje podnikání. Společně s manželkou Alenou, která je teoretikem uměleckého řemesla, autorkou řady výtvarných návrhů a sklářských realizací a rovněž publicistkou, založil roku 1997 v Doksech sklárnu Královská huť, jejíž produkce je zaměřena jednak na výrobu kopií historického skla dle originálů z muzejních sbírek, jednak na barevné hutní sklo dle vlastních autorských návrhů. Huť také sponzoruje mnohé kulturní akce a za tuto činnost obdržel Vlastimil Vondruška roku 1999 ocenění od ministra kultury České republiky Pavla Dostála.

Literatuře se Vlastimil Vondruška věnuje s přestávkami od mládí. Dosud napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než dvacet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň širokého čtenářstva si získal především sérií detektivních knih z doby vlády Přemysla Otakara II., ve kterých je skvěle vykreslen život v tehdejší době, mentalita lidí a atmosféra středověku vůbec. Hlavní postavou příběhů je vzdělaný a čestný rytíř a královský prokurátor Oldřich z Chlumu, který jako správce hradu Bezděz má také pravomoc vyšetřovat a trestat hrdelní zločiny v okolí.

Vlastimil Vondruška rovněž spolupracuje s Českým rozhlasem v němž pravidelně představuje zajímavé události z českých dějin a života lidí ve středověku.

Za svou práci obdržel Vlastimil Vondruška roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBY v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 a 2007 Cenu čtenářů nakladatelství MO­BA.

In: http://cs.wikipedia.org/