autor » Nancy Springer
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Nancy Springer

pohlaví: žena

Život: * 05.07.1948

Národnost: USA

odkazy: 34x [info], 1x [web], 5x [rozhovor]

Nancy Connor Springer se narodila v Montclairu, New Jersey. Je autorkou fantasy, sci-fi, knih pro mládež a detektivek. Její román Larque on the Wing získal cenu James Tiptree, Jr. Award.


Americká autorka fantasy, sci-fi, a detektivek pro mládež píše už od 80. let, proslavila ji ale až filmová adaptace jejích knih…

Ačkoli psát příběhy začala, aby se dostala z poporodní deprese, nikdo by to z jejích knih nehádal. Inspirací jí byly její oblíbené artušovské legendy, ale tvořila i vlastní fantasy světy. Když se pustila do psaní knih pro děti a mládež, začala její hvězda stoupat.

Ale důvod, proč začala psát svou nejslavnější sérii, je prostý: nakladatel ji poprosil o nějaký historický příběh z dob Jacka Rozparovače. Z té doby znala jen Sherlocka Holmese. Že by mu přimyslela dceru, jako to udělala ve své pětidílné sérii Rowana Hoodová, to na asociálního detektiva moc nesedělo. Ale mladší sestra už byla přijatelnější. Autorka se tak mohla soustředit na postavení žen ve viktoriánské éře, kterým se Doyle moc nevěnoval – protože ženy tehdy žádná práva neměly. S tím se ale samorostlá Enola Holmesová jen tak nesmíří, i když jí je jen čtrnáct let…

Sérii si oblíbila mladá herečka Millie Bobby Brown, která vydupala ze země a produkovala filmovou verzi, ve které si i sama zahrála hlavní roli. Film v roce 2020 uvedl Netflix, a díky tomu teď zná autorku celý svět. Ale dlouho to vypadalo, že ani velký zájem o pokračování zřejmě autorku nepřesvědčil, aby napsala nový příběh – šestidílná série uzavřela svůj kruh v roce 2010. Letos však fanoušky překvapila zbrusu novým příběhem Enola Holmes and the Black Barouche.

Zdroj: Centrum DETEKTIVKY (https://www.centrum-detektivky.cz/)