autor » Robert Galbraith
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Robert Galbraith

je pseudonym, pravé jméno je Joanne Rowling

Život: * 31.07.1965

Národnost: anglická

odkazy: 34x [info], 2x [web], 1x [životopis], 6x [rozhovor]

Joanne Rowling se narodila v roce 1965 v městečku Chipping Sodbury v blízkosti Bristolu. V šesti letech začala psát příběh o králíčkovi jménem Rabbit, který měl spalničky. Vystudovala na univerzitě francouzštinu a klasickou filologii. Byla učitelka, sekretářka.

Když přišla Rowling o práci, vydala se do Portugalska učit angličtinu. Tam se provdala za televizního reportéra a po roce se jim narodila dcera Jessica. Manželství se rozpadlo a Rowling se vrátila do své rodné Anglie. Tehdy začala psát příběh Harryho Pottera, bydlela ve vlhkém bytě, žila na státní podpoře…

Na počítač neměla peníze, a tak psala příběhy rukou. Když se odhodlala jít s knihou do nějakého nakladatelství, tak ji odmítli. Prý je kniha moc dlouhá na děti. Potom zkusila nakladatelství Bloomsburry, ti knihu vydali. V roce 1997 vyšla její první knížka Harry Potter a Kámen mudrců. Nejdříve se vytisklo 500 výtisků. Čtenáře však kniha nadchla, a tak se jich v první vlně prodalo 70 000 kusů. V anglickém žebříčku nejbohatších žen Anglie byla jeden čas Rowling na prvním místě. Ve světovém žebříčku byla na 24. místě, hned za M. Jordanem. Rowling se znovu vdala a to za Neila Murray, který ji doprovázel na londýnskou premiéru filmu Harry Potter.

Úřední jméno spisovatelky je Joanne Rowling(ová) nikoliv Joanne Kathleen Rowling(ová), jak se často uvádí. Vydavatelství Bloomsbury totiž při vydání prvního dílu Harryho Pottera chtělo, aby se křestní jméno autorky na obálkách objevilo jen jako dvě iniciály. Obávalo se totiž menšího prodeje úvodního dílu, pokud by bylo zřejmé, že jeho autorem je žena. Joanne se zkrátilo na J., a protože Rowlingová nemá žádné prostřední jméno, použila jako druhou iniciálu jméno po své babičce Kathleen.

Od královny Alžběty II. dostala Řád britského impéria za přínos dětské literatuře.

Po dokončení série Harry Potter zkouší také jiné literární žánry. Píše sociální drama „Prázdné místo“ (2013), který však nenaplnil čtenářská očekávání. Další knihu proto vydává pod pseudonymem Robert Galbraith – jde o detektivní román „Volání Kukačky“ (2013), který má úspěch a autorka připravuje další pokračování…


Jiné ocenění :
1997 – Carnegieho medaile za literaturu – nominace
1999 – Carnegieho medaile za literaturu – nominace
1999 – Whitbread Book Award for Children's Book – laureát